Dodeljeno priznanje “Dobra igračka” za 2016. godinu

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda u četvrtak, 6. oktobra dodeljene su nagrade „Neven“ i „Dobra igračka“, koje dodeljuje udruženje “Prijatelji dece Srbije”.

Priznanje Dobra igračka ima za cilj promovisanje kvalitetne igračke, kao i podsticanje proizvođača i uvoznika da na tržištu obezbede što kvalitetnije igračke, vodeći računa o vaspitno-obrazovnim, razvojno-podsticajnim, zdravstvenim, estetskim, tehničko-tehnološkim, ekološkim kriterijumima.

Ove godine, na konkurs je pristiglo dosta igračaka koje su svojim kvalitetom izrade i dizajna, trajnosti i bezbednosti odskočile od uobičajene komercijalne ponude.

Podsetivši da se važne osobine i sposobnosti najbolje vežbaju kroz zajedničku igru, stručni žiri je odlučio da ove godine priznanje i mogućnost korišćenja znaka Dobra igračka pripadne proizvođaču Jamax M za društvenu igru MARTINA ZAGONETNA KUTIJA, autora Uroša Petrovića.

Martina zagonetna kutija deo je asortimana Pino drvenih igračaka koje otvaraju svet dečije kreativnosti i mašte, pokreću radoznalost i pomažu razvoj intelektualnih, emotivnih i socijalnih sposobnosti dece.

as2_4909  as2_5397

Igra je inspirisana serijalom knjiga o Marti Smart izdavačke kuće Laguna, a principi i ciljevi igre su osmišljeni u skladu da preporukama autora NTC sistema učenja. Autor ilustracija je Dejan Mandić.

U obrazloženju stručnog žirija stoji da je posebnost ove društvene igre u tome što, osim što oživljava staru zaboravljenu igru zvanu Zemljopis, nudi i mogućnost da se igrači nađu u jednom svetu izazova i pustolovine koji ih podstiče da efikasno razmišljaju, dolaze do kreativnih rešenja i ideja i tako kroz igru i uz igru uče, šire znanja i promišljaju.“

“Igra se ne završava jednostavnom pobedom, već se mogu dogovarati pravila, varirati težine procesa igre ali i koliko će igra trajati. Moguće je samostalno pogađati tajne Letnje noći i Zimskog dana i slanjem rešenja na datu elektronsku adresu ući u nove misterije i pustolovine.”

as2_5361

Na istoj svečanosti dodeljena je književna nagrada „Neven“,  u kategorijama beletristike, popularne nauke i najbolje ilustracije, a nagrade su poneli Jasminka Petrović, Svetislav Paunović, Branko Stevanović, Igor Kolarov i Marina Milovanović.

as2_5257

as2_5151

as2_4916

Like it? Share it!