Prednosti društvenih igara

Stari  setovi društvenih igara koji sakupljaju prašinu negde na vrhu plakara mogli bi da predstavljaju ključ za vašu mentalnu aktivnost i zdravlje intelekta. Pored zabave, društvene igre okupljaju ljude u aktivnostima koja podrazumevaju kako nadmetanje, tako i saradnju.  Među najpopularnijim društvenim igrama su svakako Monopol, šah, dama, igra Ne ljuti se čoveče, Kluedo, Mastermind, Skrabl i mnoge druge. Ono što je važno i zajedničko za sve društvene igre jeste da nude mnogo više od obične zabave. Štaviše, ove igre vrše pozitivan uticaj na opšte psihofizičko zdravlje, bez obzira na starosnu dob igrača. Ukoliko ovo već niste znali, ovde navodimo 10 dragocenih prednosti koje pružaju društvene igre:

dsc_2444

Zabava i dobro raspoloženje: Jedan od sastavnih činilaca društvenih igara je  smeh. Dokazano je da smeh povećava lučenje endorfina, koji svojim hemijskim dejstvom u organizmu izaziva osećaj sreće. Kada se smejemo i zabavljamo u društvu, razvijamo empatiju, saosećanje i međusobno poverenje.

Vreme posvećeno porodici: Možda će vam se učiniti nemogućim da u vašem domu prosto nije moguće izdvojiti posebno vreme za okupljanje cele porodice, bez upada sa strane, zbog toga što svi imaju svoje zasebne rasporede, koje je nemoguće uklopiti. Ipak, igranje društvenih igara sa decom ili prijateljima predstavlja savršen način da se zajednički  provede vreme i istovremeno razviju važne strategije učenja.  Okupljanje oko društvene igre za stolom nakom porodične večere predstavlja odličan način za zbližavanje porodice i jačanje prisnih odnosa njenih članova.

Pogledajte i Drvene igračke kao društvene lekcije

Jačanje memorije i kognitivnih sposobnostiSvaki put kada svom detetu dopustite da igra određenu društvenu igru, pomažete mu da vežba svoje osnovne kognitivne veštine, kao što je rešavanje problema. Angažovanjem u društvenim igrama posebno razvijamo delove mozga kao što su hipokampus i prefrontalni korteks, koji su nosioci aktivnosti kompleksnog razmišljanja i formiranja memorije. Društvene igre pomažu mozgu da  prikupi i razvije kognitivne asocijacije, sve do odmaklog životnog doba.

kutija3Smanjenje rizika od mentalnih oboljenja: Jedna od najvažnijih koristi koja se dovodi u vezu sa igranjem društvenih igara  jeste smanjenje rizika od opadanja i degradacije kognitivnih kapaciteta, koji se pored ostalog povezuju i sa demencijom i Alchajmerovom bolešću. Sve dok aktivno angažujete svoj intelekt, održavate ga u dobroj formi i jačate svoje intelektualne sposobnosti. Što je mozak snažniji, to je manji rizik od  gubitka njegovih vitalnih funkcija.

Smanjenje krvnog pritiska: Pored smeha koji dovodi do povećanja nivoa endorfina,  ceo proces ima i blagotvorno dejstvo na regulaciju i smanjenje krvnog pritiska.  Oslobađanje endorfina pomaže opuštanju mišića i pospešuje cirkulaciju krvi,  čime takođe dolazi i do smanjenja krvnog pritiska.  Povećani krvni pritisak povećava opasnost od oštećenja arterija, pojave srčanih oboljenja i srčanog udara.

Ubrzavanje reakcije: Ako počnete da redovno upražnjavate neku od igara kao što su šah, dama ili Monopol, nemojte biti iznenađeni ukoliko u kratkom vremenu primetite napredak u pronalaženju ključeva koji se večito gube, a da ne morate da pri tom premećete čitavu kuću.  Naučnici  na Univerzitetu  u  Torontu u Kanadi su kod dve grupe ispitanika vršili ocenu sposobnosti  u traženju i pronalaženju predmeta, gde su  rezultati ovog ispitivanja pokazali da su ispitanici koji su redovno igrali video igre daleko brži u lociranju  traženih predmeta od onih koji u svojim aktivnostima nisu imali video igre.

Smanjenje stresa: Igranje društvenih igara se može posmatrati i kao  usmeravanje pažnje na zdravu aktivnost koja opušta i omogućuje izbacivanje negativne energije. U jednoj onlajn anketi koju je sprovela kompanija  RealNetworks, Inc. koja se  bavi razvojem igara,  64%  učesnika je izjavilo da igre za njih predstavljaju način da se opuste i daju sebi oduška, dok je  53% učesnika izjavilo da im igre služe da umanje stres.

Pročitajte o Vaspitanju kroz igru

Jačanje imunog sistema: Ispitivanja su pokazala da negativne emocije, depresija i stres umanjuju otpornost na bolest.  Pozitivna osećanja i misli, kao što su smeh i dobro raspoloženje koje su po pravilu prisutni tokom igranja društvenih igara, sprečavaju dejstvo negativnih faktora, tako što pospešuju oslobađanje određenih hemijskih supstanci koje deluju ka suzbijanju stresa i veoma pozitivno utiču na jačanje imunog sistema. Igranjem obične društvene igre znatno povećavamo šanse da kod sebe razvijemo tzv. ‘gene za opstanak’, koje nakon što se aktiviranja u mozgu  produžavaju život moždanim ćelijama  i pomažu u suzbijanju bolesti.

_mg_4553final-t

Razvoj detetaDruštvene igre imaju veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja deteta i njegovom intelektualnom razvoju, čime se kod dece takođe razvijaju sposobnosti logičkog razmišljanja, rezonovanja i kritičkog razmišljanja, uz veliko povećanje prostornog rezonovanja. Podstičući decu da se oprobaju u različitim vrstama društvenih igara, pomažemo im da poboljšaju svoje verbalne i komunikativne sposobnosti,  uz istvremeni razvoj  sposobnosti održavanja pažnje,  poboljšanje koncentracije i usredsređenosti tokom dužih vremenskih perioda.

dsc_2764

Terapijsko dejstvoVeliki broj društvenih igara zahteva korišćenje finih motornih sposobnosti, koje su prisutne u pokretima podizanja i pomeranja žetona i drugih elemenata, kao i u postupcima koji zahtevaju  kako koordinaciju, tako i brzinu. Redovnom vežbom i aktivnošću poboljšavamo ove osnovne sposobnosti, što je od velike važnosti – kako za decu, tako i za odrasle sa određenim psihičkim ili fizičkim nedostacima, stara lica i rekovalescente  u fazi oporavka. Društvene igre su veoma korisne kao dodatak  tretmanima lečenja profesionalnih bolesti, kao i u drugim prostorima, uključujući učionice za osobe sa posebnim potrebama koje rade na postepenom poboljšanju  nervne i mišićne funkcije.

Like it? Share it!