Zašto su, zapravo, slagalice dobre za razvoj vašeg deteta?

Verovatno vam je poznato da su slagalice dobre za intelektualni  i kognitivni razvoj deteta.

Ipak, da li ste se ikada zapitali zbog čega se misli da su slagalice korisne za mentalni razvoj? Evo nekoliko razloga koji mogu pomoći da bolje razumemo značaj slagalica.

Svet u okruženju deteta

Psiholozi su utvrdili da na razvoj dečjeg mozga u velikoj meri utiču aktivnosti u kojima dete deluje na svoje okruženje, slobodno manipulišući elementima koji su u njemu prisutni.  Slagalice su idealna prilika za ovako važnu funkciju. Kada rade sa elementima slagalice, deca uče da na direktan način oblikuju svoje okruženje, menjajući njegov oblik i izgled.

Koordinacija oko-ruka

Dok obrću, okreću, uklanjaju i pomeraju delove slagalice, deca uče i ovladavaju vezom između šake i oka. Oči vide slagalicu, mozak stvara mentalnu sliku slagalice i određuje koji delić bi trebalo pronaći i umetnuti. Nakon toga mozak, oči i ruke rade zajedno da pronađu tražene delove, da ih postave u odgovarajući položaj i tačno uklope u smisaonu celinu slagalice.

Odaberite Pino slagalicu za Vaše dete.

Fine motorne sposobnosti

Na sličan način na koji se postiže koordinacija oka i šake, slagalice deci omogućuju da razviju i fine motorne sposobnosti. Ovo ne bi trebalo da se pomeša sa krupnim motornim sposobnostima kao što su hodanje. Fine motorne veštine podrazumevaju sitne, namenske pokrete, kakve zahteva uklapanje slagalice. Fine motorne veštine su neophodne za kasnije ovladavanje veštinom pisanja i druga važna postignuća.

Krupne motorne veštine

Slaganje blokova – kockica i drugih velikih konstruktivnih slagalica može da pomogne u razvoju krupnih motornih veština kod dece.

Rešavanje problema

Veština rešavanja problema predstavlja važnu i dragocenu sposobnost. Dok pokušava da odgonetne da li se različite figure i delići uklapaju  u određene prostore ili ne, dete razvija ovu ključnu sposobnost. Na kraju krajeva, kod slaganja slagalice nema obmane – ili je uklopite i složite, ili ne! Samim tim, deca uče kako da koriste svoje umne sposobnosti u rešavanju logičkih problema.

Prepoznavanje oblika

Za malu decu – čak i za bebe – učenje da prepoznaju sve vrste oblika predstavlja važan deo razvoja. Slagalice pomažu mališanima da lakše ovladaju ovim veštinama, jer podrazumevaju prepoznavanje i razvrstavanje pre samog slaganja.

Pogledajte kako igra u najranijem periodu života vodi do učenja.

Memorija

Jednostavne slagalice i druge vrste slagalica mogu da poboljšaju sposobnost pamćenja kod dece. Na primer, dete mora da zapamti veličinu, boju i oblik različitih delića dok rešava slagalicu. Ukoliko se komadić slagalice ne uklapa, dete ga odlaže na stranu; ali će ga ipak zapamtiti, da bi moglo kasnije da ga upotrebi.

Pročitajte zašto je Pino NTC Igra memorije nastavnik geografije koga sva deca vole!

Zadavanje malih ciljeva

Dok radi na slagalici, dete često razvija strategiju bržeg i efikasnijeg rada. Ponekad se ova strategija sastoji od toga da se najpre urade delići po obodu slagalice, ili da se svi delići najpre slože po boji ili obliku. Na ovaj način, deca uče da ostvaruju male ciljeve dok napreduju ka ostvarenju konačnog cilja.

 

Izvor: childdevelopmentinfo.com

Like it? Share it!