Kako da naučite decu da gube dostojanstveno?

Porazi su sastavni deo života, ali časno gubiti nije uvek lako. Ukoliko ste ikada gledali bilo koju profesionalnu sportsku utakmicu, sigurno znate na šta se misli.

2-montessori-preschool...

Biti častan poraženi je umetnost koja se uči uz pomoć saveta i iskustvom. Srećom, možete pomoći svom detetu, i to bolje ranije nego kasnije, pomoću nekoliko saveta:

  1. NAGLASAK NEKA BUDE NA TRUDU

Dok svi govore o pobedi, preusmerite pažnju na to da uvek treba da se pruži maksimum i uživa u igri. Objasnite detetu igru kroz poređenje sa tortom – igra i pobeda su kao torta i šlag. Šlag je sladak, ali se u torti može uživati i bez njega.

  1. DOZVOLITE DETETU DA PONEKAD IZGUBI

Iako žarko želite da detetu dozvolite da vas pobedi u nekoj društvenoj igri, nemojte to raditi svaki put. Kada vas stvarno pobedi, pokažite mu kako se pobeđuje bez likovanja, a kada izgubi, pomozite mu da to uradi dostojanstveno ohrabrujući ga da će time biti dobar u igri ili sportu.

moody_child_uugj8

  1. NAUČITE GA DA CENI FER SPORTSKI DUH

Naučite svoje dete da uvek čestita pobedniku i pruži ruku. Objasnite mu važnost toga da ne gubi živce i naglo reaguje kada izgubi ili da se previše ne uznese kada pobedi. Dok zajedno gledate utakmice ukažite mu na fer igru i podstaknite ga da pokaže kada primeti primere pozitivnog ali i negativnog sportskog ponašanja.

  1. POHVALITE SVOJE DETE KADA DOSTOJANSTVENO PRIHVATI PORAZ

Pružite mu puno podrške i pohvala kada vidite da se vaše dete trudi u toku igre i na kraju izgubi. Reči kao što su “stvarno si se potrudio da stigneš tu loptu, jako sam ponosan na tebe” mogu da ublaže nelagodnost od poraza i lakše prihvatanje.

Mother having discussion with son

  1. RAZGOVARAJTE SA DETETOM O RAZLOZIMA PORAZA

Razgovarajte iskreno o igri i njenom toku. Objasnite detetu da ponekad gubimo jer nismo dovoljno dobri kao protivnik, on je trenirao više, nekada jer nemamo sreće ili ne donesemo pravu odluku u pravo vreme, a ponekad gubimo jer nismo dali sve od sebe. Davanje racionalnih razloga može da dovede da se smire emocije nakon izgubljene igre.

Potrudite se da naučite dete da na fer i dostojanstven način gubi. Ukoliko u tome uspete, oni koji se sa njim igraju, oni koji ga uče ili ga u bilo čemu treniraju, biće vam neizmerno zahvalni.

Izvor: momtastic.com

Like it? Share it!