A šta kad igračke dosade?

Vaše dete danas neće da se igra sa svojim igračkama. Dosadno mu je, plačljivo je i ne miče se od TV-a. Evo nekoliko predloga kako da ga  zabavite i ponešto naučite.

Mother-and-Daughter-Singing

Pesma i ples

Pustite muziku, dečiju ili svoju omiljenu. Pevajte zajedno. Decu muzika opušta i uveseljava, a nas odrasle rešava stresa (posebno ako pevamo iz sveg glasa, bez obzira na to da li smo otpevali tačno ili falš).  Uz pesmu ide i ples.  Izmislite korake zajedno i neka to bude vaš ples.  Dete ćete podstaći da razvije maštu, da izgradi samopouzdanje, a vi ćete se ako ništa drugo pošteno razdrmati . Ako se još i kostimirate, imaćete pravi kućni show.

Crtanje i kolaž

Ili popularno Craft, je za nešto mirnije popodnevne ili večernje sate, kad komšije ne žele da slušaju muziku i pesmu iz vašeg stana. Zato su flomasteri odlični za dečiju zanimaciju. Mogu da crtaju sami, mogu da boje u bojankama ili da im vi odštampate neke motive koje će bojiti. Ako je i to dosadilo podmlatku, onda je kolaž papir rešenje za osveženje. Seckanje ima neku čudnu moć nad klincima, a lepljenje po zidovima – još veću. Dajte detetu neke smernice, pokažite mu kako se radi sa kolaž papirom. Napravite vi neki motiv, a ostalo je stvar dečije mašte. Osim zabave naučiće se finoj koordinaciji pokreta i razviti motoričke sposobnosti.

kid-helping-mom-in-kitchen

Kuvanje

Ako, ipak, nemate baš mnogo vremena da se posvetite detetu u trenutku kad dosada nadvlada, jer ste u kuhinji zauzeti zaprškom, pozovite ga da vam pomogne. Bez obzira na uzrast, može da vam doda krpu ili varjaču i oseti se korisnim.  Ako je nešto starije, dete moze da skokne do špajza ili dohvati nešto iz frižidera, promeša, poklopi i slične male stvari koje mu okupiraju pažnju, a uče ga kako da se ponaša u kuhinji.

Naravno, ima sitaucija u kojima ne možete da se posvetite detetu i da ga zabavljate. Ali nema ni gotovog recepta kako da se prevazidju baš sve situacije dosade, kojih ima mnogo kod dece.

Zato je najjednostavnije da se igrate  u svakoj prilici i na svakom mestu, što više i što češće. Sa igračkama ili bez, svejedno je.  Dosada će nestati.

 

Autor teksta: Tijana Savkov

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Like it? Share it!