Drvene igračke kao životne lekcije

Svaka istorijska epoha nudila je deci svoje igračke. Platnene, porculanske, drvene, sve do mnoštva današnjih savremenih modela.

Uporedo sa razvojem društva, i igračke dobijaju nove oblike, nova značenja i svrhu. One se više ne koriste samo za zabavu, nego su porasle u prave edukativne materijale za decu. Savremene igračke takođe predstavljaju i višestruku pomoć za roditelje, koji uz pomoć njih, mogu na zabavan i lak način pomoći deci da razviju neke sposobnosti, nauče nove veštine i steknu brojna znanja.

Bez obzira na trenutak u vremenu, na zakone koji vladaju u industriji igračaka, na zamisli kreatora, ili na želje i potrebe kupaca – drvene igračke su uvek lako pronalazile put do svojih ljubitelja i uvek osvajale srca bezbroj mališana.

U čemu je njihova tajna i kako su to uspele? Ili…

Zbog čega su drvene igračke tako posebne?

_MG_4513final T

Zato što drvo kao sirovina, oduvek služi čoveku.

Čovek je kroz istoriju uvek posezao za drvetom, kao osnovnim materijalom za izradu svega što mu je bilo potrebno.

Zato što su trajnije od mnogih drugih.

Činjenica je da će dete teško slomiti drveni autić.

Zato što su ponikle iz prirodne sredine.

Tako se putem zabave priroda useljava u sobu našeg mališana.

I zato, ako dajete svojim mališanima drvene igračke, ne samo da ćete im pokloniti dugotrajniji i jači predmet za igru, nego ćete im tim gestom pokloniti i sledeće, najvažnije životne lekcije koje igračke mogu pružiti.

kocka

 

1.DODIR DRVETA JE DODIR PRIRODE

Nežnoj dečijoj koži će u toku igranja najviše prijati dodir prirodnih materijala. Dodir s drvenom igračkom je dodir prirodnog ambijenta, upoznavanje sa izvornom sirovinom – biljkom.

Osećajući drvo pod svojim prstićima, dete uči od najranijeg doba da je drvo prijatelj, da služi čoveku u svim svojim oblicima i zaslužuje najveće poštovanje. Dete će vremenom usvojiti svest da čuvanje drvenih igračaka znači i čuvanje prirode.

DETE KOJE POŠTUJE DRVO DANAS,

POSTAJE ČOVEK KOJI POŠTUJE PRIRODU SUTRA.

 

2.DRVENE IGRAČKE SU NAJBOLJI AMBASADORI EKOLOŠKE SVESTI ZA NAJMLAĐE

Roditelji koji svojoj deci nude drvene igračke, u isto vreme im nude i najveće lekcije iz ekologije, tako potrebne savremenom svetu.

Jer drvena igračka je rođena u prirodi i njen prirodni kraj je usmeren upravo tamo – ka izvorištu, mestu gde životni ciklus i počinje i završava.

Dajući drvene igračke deci, učimo ih da se poštovanje planete ogleda isključivo pozajmljivanjem prirodnih resursa, a ne u sebičnom zagađivanju i eksploatisanju.

Jer, ekologija nije samo nauka, ekologija je način života.

DECA KOJA ČUVAJU SVOJE DRVENE IGRAČKE SU NAŠI MALI-VELIKI EKOLOZI.

3.PRIRODA JE JEDINO ŠTO JE IZVESNO I VEČNO

Mnoge stvari, ljudi, situacije, pojave i dešavanja – budu i prođu.

Priroda ostaje.

Mnoge lepote vidimo, ali i brzo zamenimo novima.

Prirodne lepote su večne.

Mnoge igračke prođu kroz detinjstvo naše dece, i mnoge od njih se vrlo brzo unište i zaborave.

Drvene igračke su najtrajnije od svih koje krase dečije sobe širom sveta, vekovima unazad. One su nežni naratori priča i bez izgovorene reči, topli i nežni drugari koji u svojim godovima čuvaju uspomene detinjstva.

 

 

Autorka teksta: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Like it? Share it!