Dva GRAND PRIX priznanja su naša!

Na najbolji način smo završili 2021. godinu: osvajanjem JOŠ DVE NAGRADE!

pino-toys-uroš-petrović

Sa zadovoljstvom smo učestvovali na smotri

IGRAČKE SA SVRHOM

koje organizuje udruženje ŽUTE PATALONE – inicijativa za proučavanje detinjstva i Koncept inkubator društvene odgovornosti. Smotra ima za cilj da istakne igračke čije osobine igri daju poseban smisao i svojom vrednošću je unapređuju, čineći je jednim od najvažnijih delova razvojnog procesa kod dece.

igračke-sa-svrhom,-pino-toys

Na smotri smo se predstavili sa dve igračke čiji koncept je osimislio i unapredio Pino prijatelj i saradnik UROŠ PETROVIĆ i osvojili dva GRAND PRIX priznanja!

RADIONICA BAJKI – DUGA / VODOPAD / ZAMAK
setovi za maštanje i stvaranje

images-2_01

Igračka sa kojom dečijoj mašti rastu krila, uz koju se priča, piše i crta. 

BAJKOVITA IGRA RAVNOTEŽE

bajkovita_01

Društvena igra stvorena za razmišljanje, maštanje i bajkovito građenje znanja.

 

Predstavljene igračke serijala BITKA ZA BAJKE su pokazale i dokazale svoju vrednost uvaženom žiriju kojeg su činili:

  1. Snežana Milanović, osnivač Centra za korektivnu gimnastiku i Senzorijuma, predsednica tima selektora;
  2. Bedrosian, predsednica Montesori društva Srbije;
  3. Branislava Conić, Osnivac Doma Jevrema Grujica u okviru koga se nalazi “Muzejčić”, prvi muzej po meri deteta;
  4. Marija Ršumović, osnivač Edukativnog kabineta Pitajte defektologa i autor bloga Pitajte defektologa;
  5. Dr Tatjana Vukomanović, pedijatar i glavni urednik portala Moj Pedijatar;
  6. dr Otilija Velišek Braško, profesor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad;
  7. Dragana Živojnović, urednica, RTS.

 

– Ove igračke prevazilaze svrhishodnost i svrhu, i svojom jedinstvenošću ostvaruju veliki podsticaj detetovom razvoju, stavljajući stvaralaštvo u funkciju detetove dobrobiti.

S obzirom na poplavu nekvalitetnih igračaka na tržištu i da je ovo bio prvi konkurs gde je glavni kriterijum za izbor bila svrsishodnost, tim počasnih selektora dodatno pozdravlja postojanje autora koji razumeju dečiji razvoj i igračke koje ga podržavaju. – izjavila je Snežana Milanović, predsednica žirija.

radionica-bajki,-pino-toys-uroš-petrović-2

Tijana Adamov Ignjatović, osnivač smotre IGRAČKE SA SVRHOM i Udruženja ŽUTE PATALONE uručuje Grand Prix Urošu Petroviću za igračku Radionica bajki

 

Dr Otilija Velišek Braško je naglasila zbog čega je važno birati i isticati IGRAČKE SA SVRHOM.

„Igra dece se određuje, po nekim teoretičarima, kao osnovna detetova aktivnost, po drugim autorima, kao dominanta aktivnost, a po savremenoj koncepciji se ističe da je igra više od aktivnosti. Dečja igra predstavlja pristup, odnosno način odnosa deteta prema svetu, okolini,  drugima i prema sebi.

U igri se stvaralački prerađuje stvarnost i mašta kreće u akciju. Igra je dragocena u razvoju dece, jer ona  podržava sve dimenzija dobrobiti deteta (da se oseća dobro, da jeste, da radi ono što može i ume). U igri je dete „za glavu viši od sebe“ što znači da prevazilazi svoje granice, u zoni je narednog razvoja (Vigostki) što ukazuje da se igrom aktiviraju svi detetovi potencijali. Zato se danas govori da je dete biće igre.

A igračke su sredstva za igru, to su predmeti iz okruženja, prilagođena deci. Postoje različite vrste igračaka, te se mogu grupisati prema uzrastu dece, vrstama igara ili materijalu od koji su napravljene. Igračke su posrednici,  s obzirom dadete putem igračaka uspostavlja dijalog i gradi odnosesa okruženjem. Igračke imaju veliki uticaj na igru, na njen sadržaj i tok, čak se kaže da igračke imaju moć nad igrom. I zbog naglašene uloge igračke tj. njene „moći“ posebno je važno da mi odrasli imamo odgovornost i svest šta to nudimo deci kao igračke.”

bajkovita-igra-ravnoteže-pino-toys-uroš-petrović-1

Dr Otilija Velišek Braško uručuje Grand Prix Urošu Petroviću za igru Bajkovita igra ravnoteže 

 

Hvala žiriju koji je jednoglasno odlučio, prepoznao i podržao MISIJU I ZNAČENJE BAJKI u odrastanju dece, ideju vodilju nagrađenih igračaka.

Verujemo da će ona dugo živeti u igri sa Radionicom bajki i Bajkovitom igrom ravnoteže, da će uvesti decu u  SVET BAJKI – baštu u kojoj rastu neustrašive dečije ideje.

 

 

Like it? Share it!