Kako da pomognemo deci da prevaziđu strah od Deda Mraza?

Iako se trudimo da deci približimo pojam Deda Mraza na što bajkovitiji i pozitivniji način, mnoga od njih (uglavnom u uzrastu  između druge i pete godine) na dodeli paketića upriliče neprijatne scene plakanja, vrištanja, odbojnosti ili glasnog negodovanja. Da bismo znali šta da radimo u takvim situacijama, prvo moramo otkriti konkretne uzroke suza i straha.

Zašto se deca plaše Deda Mraza?

1. Deca se plaše velike bele brade, obrva, naočara ili crvenog odela – jer pojedini kostimi nisu baš reprezentativni, niti su deca u prilici da ih svakodnevno gledaju i upoznaju.

2. Pojedina deca se uplaše kada Deda Mraz progovori – imitiranje Deda Mraza putem vokabulara “Ho! Ho! Ho!” i sl. može biti zastrašujući za dete kojeg ovaj glas podseća na negativne likove iz crtaća i bajki.

3. Ukoliko deci govorimo da Deda Mraz “sve vidi i zna da li je ono bilo dobro” – dete će imati strah zbog loših postupaka koje je radilo i za koje misli da ih Deda Mraz “zna”.

4. Deca se boje nepoznatih ljudi – u koje svakako spada i Deda Mraz za kojeg će trebati nekoliko godina da ga upoznaju.

5. Deca su pospana, bolesna – ili je u pitanju neka slična situacija koja nije baš pravi momenat za odlazak iz nežnog roditeljskog zagrljaja i stavljanje na krilo nepoznatoj osobi.

Šta da radimo da se deca NE plaše Deda Mraza?

Ukoliko ste roditelj koji voli bajku o Deda Mrazu i želi da pomogne svom mališanu da je i ono zavoli, verujemo da ćete pokušati sve da u tome uspete. Evo nekoliko predloga koji bi mogli pomoći.

PREDUHITRIMO STRAH

U periodu koji prethodi susretu sa Deda Mrazom, dete možemo pripremati putem crtanih filmova, slikovnica, priča, filmova, ali i igračaka, posmatranjem izloga sa dekoracijom Deda Mraza, nabavkom crveno-belog kostima za dete, ili jednostavnim pričama o Deda mrazu, kao dobrom dedici koji voli decu.

Budući da deca najviše veruju svojim roditeljima, treba da vodimo računa da Deda Mraza predstavimo u što boljem svetlu, bez sarkastičnih dosetki, bez plašenja deteta (“samo probaj to da uradiš, neće ti Deda Mraz doneti…”).

BEZ OBAVEZNOG SEDENJA U KRILU

Ako je dete mirno u naručju roditelja, a plače čim ga približimo Deda Mrazu – zašto ga siliti na obavezno sedenje u krilu dedice? Kratki razgovor, recitovanje pesmice i drugi oblici komunikacije sa Deda Mrazom, mogu se ostvariti i iz zagrljaja u kojem se  dete oseća sigurno.

I fotografije (zbog kojih većina roditelja insistira da dete sedi u krilu Deda Mraza) biće lepše ako je dete nasmejano i zadovoljno u naručju osobe koju voli, nego ako je uplakano i tužno u krilu osobe koje se plaši.

BEZ VIKANJA I KAŽNJAVANJA

Nisu retke scene gde se roditelji osećaju posramljeno zbog plakanja i negodovanja deteta prema Deda Mrazu i onda viču na dete kojeg ovaj potez roditelja još više zbunjuje i čini da se oseća veoma loše.

Ne samo da dete neće promeniti stav u tom trenutku, nego će ova situacija delovati negativno na sve buduće susrete sa Deda Mrazom kojeg će doživljavati kao negativno iskustvo.

RAZGOVARAJMO SA DEDA MRAZOM       

Ukoliko mislite da dete nije jako uplašeno i da mu ne treba mnogo da se sprijatelji sa Deda Mrazom, možete dedici šapnuti nekoliko reči pre nego dete krene ka njemu. Dajte mu nekoliko informacija koje su vrlo važne za dete (koji mu je omiljeni crtani, kako se zove njegova sestra, koja mu je najveća želja za Novu godinu) a Deda Mraz te informacije može iskoristiti za kratki, prijateljski razgovor dok mu dete sedi u krilu.

Pored toga što pouzdane informacije mogu zbližiti dete i Deda Mraza, ovaj potez može i povećati “magiju” koju sa sobom nosi bajka o dobrom dedici s poklonima, koji poznaje decu koju daruje.

POVEDIMO POMOĆNIKE SA SOBOM

Ukoliko detetovu sigurnost i samopouzdanje može povećati prisustvo starije sestre, brata, bake ili neke druge osobe – povedite je na dodelu paketića. Ovakva podrška je vrlo korisna da ohrabri i uteši našeg mališana. Biće to jedna voljena osoba više na slici i mnogo manje suza u očima. A to je najvažnije. (Pomoćnik može biti i omiljeni meda ili druga stvar od koje se dete ne odvaja.)

NASTAVIMO NOVOGODIŠNJU MAGIJU 

Ukoliko dete i pored svih naših pokušaja da smanjimo njegov strah od Deda Mraza, i dalje plače i ne želi nikakav kontakt sa njim, to nije razlog da uništimo ovu bajku u detetovoj mašti. Priča o Deda Mrazu može da živi u detinjstvu naših mališana i bez sedenja u dedinom krilu.

Pustimo ih da iskreno i snažno veruju u magiju, u sve ono nestvarno i bajno što nestane vrlo brzo, brže nego što bismo želeli.

Do tada – Deda Mraze Deda Mraze, ne skreći sa staze…

 

 

Predloge za novogodišnje poklone po uzrastima dece, pogledajte OVDE.

 

Autorka – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

 

 

 

Like it? Share it!