Kako da pričam da bi moje dete naučilo pravilno da govori?

Nema odgovornijeg posla od odgajanja deteta. Roditelji mogu raditi i nekoliko „pravih“ poslova, ali nijedan nije mač sa dve oštrice kao roditeljstvo. Pravilno i lepo izražavanje pred mališanima osnov je za dobru komunikaciju između dece i roditelja od najranijih dana.

PRVE REČI

Od prvih dana dete oponaša roditelje, koji to shvate tek posle nekoliko meseci. Kada dete počne da govori, ono najpre ponavlja stvari koje je čulo od roditelja, a tek u kasnijim fazama razvoja usvaja i ono što čuje od okoline.

Roditelji koji su tepali dok pričaju kada je beba bila mala (a sumnja se da pojedini tepaju i kada deca imaju po četiri i pet godina) mogu biti u problemu kada dete počne tako da govori.

Zato je važno da, otkad se dete rodi, pravilno govorite pred njim.

first-words

BOJA GLASA KAO PORUKA LJUBAVI

Izgovarajte reči pravilno, baš onako kako ih izgovarate dok pričate sa odraslim ljudima. Dete je ličnost bez obzira na to što je malo.

Mnogi ljudi misle da će dete po tome što mu tepamo shvatiti da ga volimo. Dete u početku registruje boju glasa, a kasnije to povezuje s rečima. Negde između svih tih stvari nastaje govor.

Na osnovu vašega tona shvatiće da li je pojam o kom mu pričate nešto lepo ili ne.

„TETIZAM“

Kada počnu da govore, mnoga deca ne izgovaraju sva slova pravilno. To je potpuno u redu.

Ali ako dete nepravilno izgovara reči i sa četiri godine, tada je potrebno obratiti se logopedu kako bi se tetizam iskorenio u samom startu.

Ima dece koja i sa pet godina kažu „tok“ umesto sok. Tada im logoped pomaže da propričaju pravilno. Odgovorni roditelji ne čekaju da do toga dođe, već od prvih dana preuzimaju svu odgovornost na sebe.

Približite dete svojim ustima dok izgovarate reči.

Gestikulirajte.

Oponašajte.

Pokažite mu kako da koristi govorni aparat kako bi tačno izgovorilo i najteže reči.

ucenje-novih-reci-1200x628

PRAVILNO IZRAŽAVANJE RODITELJA

Kada deca počnu da govore rečenice kojima iskazuju misli a ne oponašaju samo ono što vide, možemo govoriti o tome da vladaju govorom. I tada na scenu nastupaju roditelji koji će ispravljati dete apsolutno svaki put kada ono pogreši. Ovde mislim i na pogrešno izgovorena slova i na cele rečenične konstrukcije. Zapravo mislim na ceo jezik.

Ako roditelj nepravilno govori, sasvim je izvesno da će i dete govoriti tako jer su deca ogledalo roditelja. Deca čiji roditelji govore „će vidim“ umesto „videću“ i sama govore tako.

PSOVANJE JE OKEJ, IPAK…

Ne ljutite se na svoju decu kada psuju, to je potpuno normalno. Ona psovke ne izmišljaju, već ih čuju. Od vas. Istina je da su psovke sastavni deo jezika i kulturne baštine jednog naroda. Postoje mišljenja da je i korisno da ih odrasli izgovaraju s vremena na vreme zbog katarzičnog efekta.

Međutim, kada deca počnu da psuju, roditelji se ponašaju kao da ih je pregazio transformers ili kao da su stali bosom nogom na lego kockicu. Nađu se u čudu.

Ako dete ponekad opsuje, ne obraćajte pažnju. Prestaće.

Zaključak je da budete posvećeni i da najpre radite na sebi kako biste mogli od svog deteta da zahtevate samo najbolje.

Zapravo, to nećete ni morati. Ono će oponašati vas i samim tim biti vaše ogledalo.

vorbirea-intarziata

UČENJE KROZ IGRU

Najbolje se uči kroz igru. Dok se igrate, trudite se da pronalazite što više sinonima za jednu te istu radnju.

Dok, recimo, gurate vozić, objašnjavajte šta radite, kako se oglašava voz, kako se kondukter obraća putnicima, itd.

Uvek i svuda pričajte, ali pravilno i sa merom.

 

Autor: Tanja Milanović, Master profesor srpskoga jezika i književnosti, lektor, novinar i autor www.opismenise.com

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

Like it? Share it!