Kakvi izazovi deci trebaju? – pokazala promocija Uroša Petrovića

Na nedavno održanoj promociji nove knjige Uroša Petrovića “Strahovita knjiga”, imali smo priliku da vidimo na delu i ideju vodilju svih autorskih, društvenih igara Uroša Petrovića. Ova ideja ne samo da obogaćuje dečije znanje i razvija inteligenciju, nego odgovara na pitanja sa kojima se svakodnevno srećemo:

Kako zabaviti današnje školarce?
Šta im ponuditi da bi ostavili telefon?
Koja knjiga može okupirati njihovu “staklenu” pažnju?
Sa čim zameniti digitalne stimulatore adrenalina?

Iako se čini kao da ne postoji pravi odgovor, deca na Uroševim promocijama – radionicama konstantno dokazuju da je on uvek isti:

ZADATAK.

Da, upravo to. Zadatak. Izazov. Rebus. Pitanje. Problem. Nazovimo ga raznim imenima, ali svedimo ga na jednu zajedničku aktivnost koju dete treba da koristi da bi ga rešilo:

RAZMIŠLJANJE. 

Deca obožavaju da razmišljaju, da traže rešenja, ne boje se pretpostavki, promašaja i ponovnih pokušaja.

Nemaju strah, dilemu, niti se stide da kažu šta im je na umu: deca se bukvalno igraju svojim mislima i uživaju u tome.

Baš tako je bilo i na promociji – radionici koju su ulepšali svojim mislima i rečima – odgovorima kojima su pokušavali rešiti zagonetna pitanja Uroša Petrovića. A najbolji deo ove igre razmišljanja bile su upravo minute u kojima su se trudili da se sete tačnog odgovora.

Upravo se na ovom principu zasnivaju knjige zagonetnih priča Uroša Petrovića i društvene igre koje je kreirao: MARTINA ZAGONETNA KUTIJA, ZAGONETNE DOMINE i DUM DUM DUM.

Upravo na ovom principu se može okupirati i aktivirati dečija pažnja i aktivnost, bilo da je u pitanju njihov intelektualni ili fizički rad. Zadaci, izazovi i zahtevi koje bi trebalo davati deci, mogu pospešiti njihovo svakodnevno ponašanje.

Više mentalne i fizičke aktivnosti nije naporno za decu. Naprotiv. Ono stvara samopouzdanje, znanje, veštine, budi želju za usvajanjem novih informacija, razvija socijalnu i emotivnu inteligenciju, gradi opštu kulturu i doprinosi stvaranju kompletne ličnosti.

Iskrene preporuke za duhovitu u i poučnu priču  “Strahovita knjiga” koja na zabavan način približava deci neke od strahova koje je autor i sam doživeo.

Hvala svim roditeljima koji su doveli decu na promociju – radionicu Uroša Petrovića – nesvakidašnju avanturu u kojoj deca zaista uživaju. Svi mališani su za svoj trud bili nagrađeni eko šoljama od bambusa i bukmarkerima, a devojčicu koja je bila najbrža u davanju odgovora na jedno od zagonetnih pitanja, Uroš Petrović i Pino Toys su obradovali igrom Zagonetne domine. Vidimo se i na sledećem susretu!

Da li ste vi ili vaše dete nekada prisustvovali radionici Uroša Petrovića?
Podelite sa nama vaše iskustvo.

Like it? Share it!