Martina zagonetna kutija – Šta sadrži i kako se igra?

Od prvog dana izlaska Martine zagonetne kutije u javnost, a posebno od momenta kada je proglašena za

Najbolju igračku 2016.godine,

često nailazimo na razna pitanja vezana za ovu društvenu igru.

Po čemu je ova igra zagonetna? Da li je teška za igranje? Kome je namenjena i u čemu je, zapravo,  njena tajna?

Evo jednostavnih i jasnih odgovora koji mogu rešiti dileme i pomoći da se bolje upoznate sa svim detaljima vezanim za ovu igru. Tekst možete čitati i po celinama:

Kako je nastala Martina zagonetna kutija? 

Šta nam govori naziv igre? 

Šta je zapravo Martina zagonetna kutija?

Šta sve ona sadrži?

Kako se igra Martina zagonetna geografija?

Kako se igra Zagonetna osmica?

Šta je Martina zagonetna kutija?

Martina zagonetna kutija je SET “3 u 1”, sastavljen od sledećih igara:

Martina zagonetna geografijadruštvena igra, autor Uroš Petrović;

Zagonetna osmica – društvena igra, autor Uroš Petrović;

Mozgalica – logička Pino slagalica.


Šta sve sadrži Martina zagonetna kutija?

Set igara u Martinoj zagonetnoj kutiji sadrži sledeće elemente:

Delovi za igru Martina zagonetna geografija

  • dve drvene kockice,
  • blok-šabloni za upisivanje rezultata i bodovanje.

 

Delovi za igru – Zagonetna osmica

  • tabla za igranje, obostrano ilustrovana – “Letnji dan” i “Zimska noć”;
  • četiri drvene figurice (likovi Marte, Šizlapa, Venegora i Araukarije);
  • dve drvene kockice (zajedničke i za Martinu zagonetnu geografiju).

 

Zagonetna osmica – Letnji dan

Zagonetna osmica – Zimska noć

Pino Mozgalica – logička slagalica

  • tri drvena dela koje treba pravilno složiti,
  • uputstvo za slaganje Mozgalice.

Pino Peščani sat  – dobrodošao za za merenje vremena za davanje odgovora ili slaganje Mozgalice.

Tu je i uputstvo za igranje svih igara, napisano na srpskom i engleskom jeziku.


Kako se igra Martina zagonetna geografija?

Ako ste voleli staru, zaboravljenu igru Zanimljiva geografija, onda će vam se dopasti i Martina geografija. Razlika je u tome što vam Martina zagonetna geografija nikada neće dosaditi i što nikada ne možete naučiti odgovore unapred.
Ovo je igra za najmanje dva igrača. Pored delova za ovu igru koji se nalaze u kutiji,  za igranje Martine zagonetne geografije biće nam još potrebni i olovka za svakog igrača, kao i jedna knjiga ili sveska sa ispisanim redovima. Svaki igrač uzima po jedan list iz bloka sa šablonom za upisivanje rezultata i igra može da počne.

Simboli koji se nalaze u vrhu šablona znače sledeće: zastava=država, zgrade=grad, talasaste linije=reka, pas=životinje, biljka=biljke, veća kocka=veliki predmeti, kuvarska kapa=jelo, hrana i prazno polje je džoker čiji pojam određujemo sami.
U ovom tekstu smo se odlučili da to bude sport.

Prvi igrač uzima obe kockice i baca ih istovremeno. Jedna kockica pokazuje broj, a druga smer za mesto zadatog slova u reči. Dobijeni broj i smer  koje kockice pokazuju, upisujemo u prvo polje sa simbolom za državu. Mi smo dobili broj 4 i smer unazad. Zatim ponovo bacamo kockicu, upisujemo dobijeni broj i smer u drugo polje, i tako do kraja svih pojmova, tj.svih kolona.

Kada smo odredili brojeve i smerove koji će nam biti zadaci, pristupamo određivanju ZADATOG SLOVA. Ponovo uzmamo obe kockice i istovremeno ih bacamo. Dobijeni broj i smer koji piše na kockicama će određivati položaj slova koje ćemo pronaći na nasumično otvorenoj stranici knjige ili sveske koju smo pripremili. Mi smo dobili broj 1 i smer “spreda”.

U našoj knjizi, na nasumično otvorenoj stranici, prvo slovo u prvom redu u smeru napred, jeste slovo S. Zato smo ga upisali u prvo polje prve kolone, i ono je naše zadato slovo.

Krećemo sa razmišljanjem i traženjem određene reči po zadacima koje su nam odredile kockice.

Za prvu kolonu nam treba naziv države koja će u svom nazivu slovo S imati na četvrtom mestu unazad. Naš predlog je KazahStan.

Za drugu kolonu nam treba ime grada koje slovo S ima na trećem mestu spreda. Rešenje može biti MoStar.

Za treću kolonu nam treba ime reke koja slovo S ima na trećem mestu spreda. U ovom primeru to je reka TiSa.

I tako dalje, do kraja svih kolona. Evo kako izgledaju naši odgovori na zadato slovo S.

Kazahstan, Mostar, Tisa, Slon, Maslačak, Stolica, Kokos, Tenis

Vreme koje svi igrači imaju za pogađanje i pronalaženje tačne reči za svaku kolonu je 3 minuta, ali može biti i duže ili kraće, u zavisnosti od brzine pogađanja i dogovora igrača.

Poeni za svaki kolonu se zbrajaju tako što sabiramo brojeve određene kockicama iz svih onih kolona za koje smo dali tačne pojmove-reči. U našem primeru sve reči su tačne i poene smo sabirali na sledeći način: 4+3+3+1+3+1+5+5=25. Dakle, zbrajali smo sve brojeve zadate kockicom na samom početku igre. Ukoliko neko rešenje nije tačno, broj iz tog polja izostavljamo iz zbira.

Da li je pojam koji je neko od igrača dao kao rešenje tačan ili ne – možemo proveriti u knjigama, na internet pretraživaču, ili kod drugog pouzdanog izvora.  

Kada svi igrači završe popunjavanje svojih kolona, kada se saberu rezultati, prelazimo na određivanje sledećeg slova. Ponovo uzimamo knjigu/svesku, bacamo kockice i dobijamo slovo za koje ćemo tražiti sledeće pojmove u kolonama. I tako redom, dokle god imamo vremena, volje i inspiracije.

Na kraju, kada završimo sabiranje poena iz poslednje kolone, za posledenje slovo, sabiramo sve poene iz svih kolona i proglašavamo pobednika igre.

Napomena: ne postoji određen broj kolona koje moramo popuniti da bismo završili igru. Preporuka je da popunimo sve kolone jednog lista šablona, ili bar što više, kako bi zabava bila što bolja.  

UŽIVAJTE U IGRANJU MARTINE ZANIMLJIVE GEOGRAFIJE!

Kako se igra Zagonetna osmica?

Ovo je igra za najmanje dva igrača.

Na tabli se nalaze simboli-polja po kojima ćemo voditi naše figure, i to po principu-zadatku koje dobijemo pri bacanju kockica. Tabla za igru je dvostrana – LETNJI DAN i ZIMSKA NOĆ, s tim što je tabla Letnji dan za nijansu jednostavnija i pogodnija za početnike.

Prvi korak u ovoj igri jeste izbor zadatog slova za čitavo trajanje igre. Ono se bira uz pomoć kockica i knjige/sveske, po istom principu kao i kod Martine zanimljive geografije.

Svi igrači kreću sa polja obeleženog kao START.

Prvi igrač baca obe kockice u isto vreme i dobijeni broj i smer ga navode na kretanje i pogađanje. Na primer, ako igrač dobije broj 4, smer spreda, staje na četvrto polje i od njega se traži da navede pojam-reč za simbol koji se nalazi ispod figurice, s tim da izabrano slovo bude tačno na mestu koje je odredila kockica, po principu Martine zagonetne geografije.  U ovom primeru potrebno je navesti ime nekog izmišljenog bića (na tabli Letnji dan) ili ime lika iz filma, knjige, stripa… (na tabli Zimska noć).   

Ukoliko igrač izgovori tačan odgovor, ostaje na svom mestu. Ukoliko odgovor nije tačan, vraća se na start (ako je početak igre) ili na prethodno polje.

Isti postupak je i za sve sledeće igrače i sve sledeće poteze. Vreme koje igrač ima za davanje odgovora bi trebalo da bude oko 1 minut. Može i duže ili kraće, ukoliko se igrači tako dogovore.

Napomena: preporuka je da se roditelji uključe u igranje igara Martine zagonetne kutije. Ako su deca mlađeg uzrasta i ne mogu da se sete odgovora na zadate pojmove, potrebno je dati podsticaj u vidu pitanja, objašnjenja i pomoći njihovo razmišljanje dodatnim primerima, asocijacijama i slično. Nije preporučljivo pomagati deci dajući im konačne odgovore, nego ih treba samo usmeriti ka cilju.

Pobednik u ovoj igri je onaj igrač koji prvi obiđe sva polja osmice, tj. zatvori krug kretanja svoje figure i vrati se na polje START.

Zagonetna osmica sadrži ukupno 14 simbola na poljima kojima se figure kreću i svi simboli su objašnjeni u uputstvu za igranje.

DODATAK: Igrači koji uspešno budu prelazili polja Zagonetne osmice mogu otkriti TAJNE REČI, po jednu na svakoj tabli. Kako se do njih dolazi? Saznaćamo ako budemo igrali Zagonetne osmice! Ukoliko pronađete skrivene reči, pošaljite ih na adresu info@pino-toys.rs, i osvojićete još jednu zagonetku!

UŽIVAJTE U IGRANJU ZAGONETNE OSMICE!

Kako se sastavlja Pino Mozgalica?

Pino Mozgalica je veoma zanimljiva igračka koja se sastoji od tri drvena dela, vrlo slična po obliku, a opet različita. Kada se sva tri dela sastave čine zanimljivu figuru nepravilnog oblika, vrlo kompaktnu i čvrstu.

Ako ne uspemo sami da sastavimo Mozgalicu, pomoć nam pruža uputstvo za slaganje, priloženo uz Mozgalicu.

Potrebno je samo malo strpljenja i mozganja i naša mozgalica će biti sklopljena za čas!

Ova igračka nam služi za trening moždanih vijuga i uvek je dobrodošča za vežbanje koncentracije.

UŽIVAJTE U SLAGANJU PINO MOZGALICE!

Dodatne napomene:

– Nakon objavljivanja ovog teksta, u igru je dodata još jedna kockica za igru. Ona sadrži brojeve od 1 do 3 i namenjena je mlađim igračima, za lakše igranje.

– Detaljna objašnjenja simbola koji se nalaze na tablama Zagonetne osmice nalaze se u uputstvu priloženom u kutiji.

– Kraj igre Zagonetna osmica može biti i nakon prelaska 2, 3 ili više punih krugova osmice. Zavisi od dogovora igrača.

Želimo vam zabavne trenutke uz igre iz Pino Martine zagonetne kutije.

Neka se vaše misterije reše za čas i neka vam svaka od njih donese znanje koje ćete zauvek pamtiti. Baš kao i ovaj sjajan set društvenih igara – edukativan, misteriozan i zabavan u isto vreme.

Dodatna objašnjenja koja nisu navedena u tekstu, možete pronaći u uputstvu za igranje priloženom u kutiji. Takođe, sva vaša pitanja možete nam postaviti u komentarima ispod teksta. Rado ćemo odgovoriti na njih.

 

Da li ste već igrali neku od igara iz Martine zagonetne kutije?

Koja vam se igra najviše dopada?

Kako je nastala Martina zagonetna kutija?

Kreator ove igre je Uroš Petrović, višestruko nagrađivani pisac za decu i mlade, koautor NTC sistema učenja i jedan od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu. Igre su inspirisane pričama o radoznaloj devojčici Marti Smart i njenim mozgolomnim avanturama, poznatoj herioni knjiga zagonetnih priča Uroša Petrovića.

Pisana izdanja Uroša Petrovića možete pronaći OVDE  ili na sajtu izdavača.

Ideja o stvaranju trajnog, funkcionalnog znanja kod dece kroz aktivnije misaone procese koju autor gaji kroz sva svoja literarna dela ali i kroz svoje čuvene radionice za decu i odrasle, utkana je i u njegove prve društvene igre koje se nalaze u Martinoj zagonetnoj kutiji.

“Osmišljavanjem ove društvene igre u punoj meri sam postigao ono što oduvek volim da radim – podstičem druge na kvalitetno razmišljanje! Pri igranju “Martine zagonetne kutije” neminovno dolazi do kreativno provedenog vremena u atmosferi u kojoj svi intenzivno razmišljaju, povezuju znanja i pokušavaju da sa onim čime raspolažu dođu do odgovora.

Srećan sam što je ona ponovo okupila porodice za istim stolom i priuštila im sate kvalitetnog druženja. Siguran sam da igranje društvene igre na tabli sa bliskim osobama ništa drugo ne može da zameni, to je svojevrstan povratak pravim vrednostima.

Pored samog procesa razvoja moćnijeg razmišljanja, deca igrajući ovu igru ovladavaju sve većim brojem pojmova iz različitih oblasti, što je svakako još jedna trajna korist.

Evo još jednog detalja koji mnogo govori o kriterijuma za nastajanje ove društvene igre: mogli smo da je smestimo u kutiju od jeftinijeg, tanjeg kartona ili pak u onu tvrdu i kvalitetnu kakve postoje kod najboljih, svetski poznatih igara. Odlučili smo da naša kutija bude duplo bolja, čvršća i kvalitetnija od najbolje koja je do sada u tu svrhu napravljena! Tako smo razmišljali u svakom segmentu stvaranja ove igre.”

Uroš Petrović, autor Martine zagonetne kutije

Pino Toys je sa zadovoljstvom postao saradnik ovih sjajnih društvenih igara.

“Od trenutka kada nam je Uroš Petrović predstavio ideju za novu igru  bili smo sigurni da je to igra koja je nedostajala ne samo asortimanu naših igračaka, već kako je i žiri za dodelu priznanja Dobra igračka naveo – svima nama: „Igračka koja nam je odavno trebala da obnovimo znanje o tome kako da se družimo, budemo kreativni, jedni drugima pomažemo, povezujemo pojmove i razmišljamo“.

Takođe, celokupna književna i prosvetna ideja Uroša Petrovića vezana za Martu Smart  je u skladu sa Pino Toys misijom i veoma smo srećni što smo imali privilegiju biti deo stvaralačkog tima Martine zagonetne kutije.

Dvogodišnji rad na usavršavanju, uobličavanju, dorađivanju i poboljšavanju igre, kao i strpljenje i želja da igra bude što je moguće bolja, stvorili su igru koja vrlo uspešno osvaja srca ljubitelja društvenih igara.”

Slavica Levai Mirković, pomoćnik direktora kompanije JamaxM.

Šta nam govori naziv igre?

Kad god se sretnemo sa delom Uroša Petrovića, nailazimo na razne zagonetke, pitanja, traženja… i pronalazimo rešenja samo zahvaljujući aktivnom razmišljanju.

Sličnu avanturu nam donosi i  Martina zagonetna kutija.

Ni jedna od igara koje čine ovaj set ne nudi očigledna i brza rešenja. Sve tri igre bude misaone procese i upravo pri ovim procesima rađa se dečija radoznalost, upornost i istrajnost.

Da deca obožavaju misterije, tajne i zagonetke, dokazano je na apsolutno svakoj radionici koju kreira i vodi Uroš Petrović, te verujemo da će im i Martina zagonetna kutija biti dovoljno intrigantna da ih povede u zabavnu avanturu razmišljanja u društvu.

Martina zagonetna kutija je namenjena deci urasta od 8 godina i starijoj. Iskustvo govori da je vrlo popularna i kod odraslih osoba.

 

NARUČITE ONLINE Srbija

NARUČITE ONLINE Crna Gora

 

Autorka – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Like it? Share it!