Ovo su NESTANDARDNE igračke i važnije su od svih ostalih

Neke dečije igračke ne možemo svrstati u klasične grupe – edukativne, didaktičke… ne zato što one to nisu, nego zato što su TO SVE ZAJEDNO. Sva deca ih imaju, koriste svakoga dana, a one bogate detinjstvo neprocenjivim vrednostima.

Umetnički/kreativni materijal

Bojenje, crtanje, modelovanje je izuzetno važno jer razvija strpljenje, podstiče maštu i kreativnost, vežba koordinaciju pokreta i finu motoriku. Ove aktivnosti imaju umirujuće dejstvo, a istovremeno su i način izražavanja unutrašnjeg sveta deteta. Za mlađe dete je idealno da prve bojice budu voštane (kreoni), a tek kasnije drvene bojice, flomasteri, tempere. Takođe, za dete mlađeg uzrasta, masa za modelovanje (plastelin, glina, glinamol, testo) treba da bude što mekša, elastična, ne pretvrda, koja se ne suši brzo i ne mrvi lako. Naime, važnije od toga da li plastelin lepo miriše (proizvođači često mirisom kompenzuju kvalitet) jeste da boje budu izražajne a da je sama masa laka za oblikovanje.

Sportski rekviziti

Iako se ubrajaju u sportske rekvizite, kao igračke možemo tretirati i rolere, bicikl, skejtbord, obruč i po mnogim mišljenjima, jedno od najvažnijih – Loptu. Svako kotrljanje lopte, puzanje, skakanje, trčanje za njom, pokušavanje da je uhvati jednom rukom… predstavlja dobru fizičku vežbu. Osim onoga što je očigledno (boravak na otvorenom prostoru, unapređivanje fizičke kondicije, rad na eliminisanju eventualnih deformiteta kao što su kriva kičma ili ravna stopala), dete dobija podsticaj za razvoj motorike i fizičke spretnosti, jačanje koncentracije. Uz neki sport, naučiće se poštovanju pravila koja važe za sve. Razvijaće timski, takmičarski duh. Sportski rekviziti takođe doprinose i osamostaljivanju. Postajući sve spretnije u nekoj fizičkoj vežbi, kod deteta će porasti i njegovo samopouzdanje.

Slikovnice, bojanke, knjige

Pored toga što svojim sadržajem zabavlja dete, knjiga je i nepregledni izvor saznanja, riznica novih informacija koje dete usvaja o realnom i imaginarnom svetu. Uz pomoć ilustracija, slikovnice čine da dete brzo usvoji određene informacije, zato je važno voditi računa o primerenosti štampanih izdanja uzrastu deteta.

Slušanjem sadržaja slikovnica i knjiga koje čitamo detetu, ono usvaja nove reči i izraze koje direktno utiču i na obrazovanje govora. Redovno druženje sa slikovnicama, časopisima za decu i knjigama čini da deca brzo nauče slova, čitanje i pisanje. Bojanke su veoma važne za vežbanje grafomotorike, učenje boja, pojmova, strpljenja, koncentracije, kao i usavršavanje urođenog slikarskog talenta.

Deca koja su od rođenja okružena slikovnicama i knjigama, emotivno se vezuju za njih i ljubav prema čitanju i učenju prenose u školski period detinjstva, što je od velike koristi za usvajanje školskog gradiva.

Hit igračke

Svakih nekoliko godina tržište se preplavi igračkama koje u tom trenutku postaju popularne među decom.  One najčešće nemaju veliku edukativnu vrednost, ali su deci zabavne, i vole da imaju ono što imaju i njihovi drugari. Takve su igračke na primer spiner, različiti ljigavci, “slajm”, ili trenutno vrlo popularne skviši igračke.

 

Saigrač – važno, najvažnije

Važnije od toga kakvu igračku dete ima, jeste sagirač. Roditeljsko igranje sa decom je od velikog značaja, jer će pojedine aktivnosti dete zavoleti samo zato što ih ostvaruje u društvu sa roditeljima. U kasnijim fazama razvoja roditelji su tek povremeni saigrači jer će dete sve više tražiti saigrače među svojim vršnjacima. Zajednička igra ima mnogo prednosti za dete, za vaš međusobni odnos, ali biće dragoceno i vama, lično. Opušta, podmlađuje, razveseljuje. I zato, ne propustite priliku.

 

Autorka teksta – Jelena Holcer, pedagog, direktor Škole za roditelje

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

Like it? Share it!