Uključite se u prelingvističku fazu razvoja govora vaše bebe (video primeri)

Postoji jedno ustaljeno mišljenje da “nije fer što se svi smejemo, dok beba plače, kad se rodi”.

Međutim, potpuno je opravdan osmeh svih koji imaju čast prisustvovati ovako veličanstvenom događaju.

Jer – beba uopšte ne plače u tim minutama. Ona ispušta svoj prvi glas u životu. I to veoma snažan glas koji nastaje usled prvog treperenja glasnih žica. Kada se beba rodi, refleksno počinje da diše, a njen prvi krik je samo dokaz da su njene glasne žice – zdrave.

I ne samo to: kad nam se beba po prvi put “obrati” – ona započinje prvi deo prelingvističke faze – FAZU VOKALIZACIJE.

Šta je vokalizacija?

Vokalizacija je prva faza razvoja govora u kojoj dete SPONTANO PROIZVODI GLASOVE.

To je faza u prvim mesecima života bebe, kada ona nesvesno izgovara samo vokale, uglavnom glasove A, O, U. Proizvodnja ovih glasova je toliko intenzivna, da beba već u drugom mesecu ume da izgovori više glasova nego odrasli (sve poznate glasove sveta). Ova pojava, kada beba započne sa bogatom vokalizacijom naziva se GLASOVNA EKSPANZIJA.

Pogledajte zanimljivo TED izlaganje na temu – Najbolji lingvisti na svetu – bebe. 

U toku trećeg meseca života, kada beba postane svesna svog glasa, ona počinje da se igra visinom tonova koje proizvodi. Na taj način, beba kontroliše mišiće dijafragme, a kasnije i kontrolu nad celokupnim govornim aparatom. Ona tada maksimalno eksperimentiše sa glasovima koje proizvodi i uživa u zvuku koji čuje, a koji je motiviše da još više “priča”.

Ova faza traje prosečno do petog meseca, kada nastupa druga prelingvistička faza – FAZA BRBLJANJA. Još jedan period do prve reči.

Šta je faza brbljanja?

Faza brbljanja je period u kojem dolazi do prvog, nesvesnog spajanja vokala i nekog konsonanta.

Na primer, bebe tada govore “ba”, “nga”, “ta”, itd. Ovo je POČETNA FAZA BRBLJANJA koja se razvija tokom petog i šestog meseca života. U toku ovog početnog brbljanja, beba razvija sve organe svog govornog aparata: dijafragmu, glasne žice, jezik, usne i vilicu.

RAZVIJENA FAZA BRBLJANJA se odlikuje UDVAJANJEM glasova – vokala i konsonanata, pa tako nastaju čuveni: “ma-ma-ma-ma, ba-ba-ba-ba” i ostali glasovi koje često smatramo za prve reči.

Nažalost, iako im se veoma radujemo, one to nisu. Prva reč je ona koju dete izgovori da bi označilo neki pojam, situaciju, radnju ili stanje, i mora biti veza između onoga što dete vidi/želi/oseća i onoga što govori. 

Upravo u ovoj, razvijenoj fazi brbljanja, dolazi do GLASOVNE KONTRAKCIJE. Nasuprot prethodnoj ekspanziji, beba počinje aktivno da sluša i kopira glasove iz svoje okoline i prema njima oblikuje svoj glasovni repertoar.

Obe faze od izuzetnog su značaja za dalji razvoj govora deteta i treba maksimalno iskoristiti ovo vreme za podsticaj razvoja govora, a ne samo čekati da beba sama progovori.

Šta raditi da beba brže progovori?

 

PRIČAJTE S BEBOM

Bez obzira što ne razume sve što joj govorimo, bebe uživaju u glasovima i mnogo vole da im pričamo. Čak i u prvim mesecima, kad njihov vid nije potpuno razvijen, beba uživa da sluša glasove i po boji glasa prepoznaje osobe koje joj se obraćaju.

Evo jednog “razgovora” između mame i bebe od tri meseca starosti. Uživajte.

https://www.facebook.com/omar.hafiz2/videos/vb.138825092953672/944258865743620/?type=2&theater

 

PUŠTAJTE MUZIKU BEBI

Nežni i primereni tonovi i pesme, obogatiće audio svet svake bebe, koja će i pomoću njih učiti nove glasove i svoj jezik. I ne samo to, nego će blage melodije opustiti bebu i ohrabriti je da se i sama pridruži muzici, izgovarajući svoje glasove.

Pogledajte video u kojem se beba budi uz muziku, a koja je motiviše da pusti svoj maleni glas. 

https://www.facebook.com/deflapage/videos/147849545920278/

 

ČITAJTE BEBI

Nikada nije rano za čitanje. Svaka faza detinjstva uzima od ovog divnog rituala svoje koristi, a u prelingvističkoj fazi ono ima ulogu “vodiča i učitelja” jezika. Kroz čitanje pokazujemo bebi emocije, dočaravamo glasanje životinja i uopšte – oplemenjujemo svakodnevicu rečima koje sigurno ne koristimo u dnevnom izražavanju.

BRBLJAJTE S BEBOM

Motivišite bebu na još više brbljanja tako što ćete to raditi sa njom. Ako znamo da su roditelji glavni idoli svojoj deci, onda je sigurno da će dete u vašem ponašanju videti da je u redu to što radi i da će želeti da to radi i dalje. Stoga – brbljajte zajedno!

BEZ ELEKTRONSKIH POMAGALA

Veoma je važno da početna faza razvoja govora protekne bez elektronskih stimulatora govora, jer oni samo čine kontrauslugu bebi. Crtani filmovi, video klipovi i ostali ekranizovani sadržaj samo će usporiti razvoj govora ili ga deformisati u pravcu sadržaja koji beba gleda i sluša. Upravo zbog suviše telefona i tableta u rukama beba, sve je više poremećaja govora kod dece.

Detinjstvo bez televizije i elektronike – blog koji će vam se sigurno svideti.

DRUŽITE SE

Socijalizacija bebe je od neprocenjive koristi za razne aspekte njenog razvoja, pa i za lingvistički. Beba će u društvu više osoba više slušati, više čuti i naučiti, i više želeti da drugi slušaju njeno brbljanje. 🙂

KUĆNI LJUBIMAC

Bebe koje odrastaju uz kućnog ljubimca imaju priliku više za “razgovor”. Ljubimac će ih motivisati da govore, da mu se obraćaju, da se igraju s njim. Oni zajedno mogu baš lepo da se “ispričaju”. 🙂 Pogledajte u videu jedan takav “razgovor”.

https://www.facebook.com/359601990870363/videos/619960184834541/

 

Oplemenjujte prve mesece života vaše bebe sa što više glasova, reči i priča. Podstičite ih stalno kako biste krajem prve i početkom druge godine uživali u prvim, smislenim i tačno izgovorenim REČIMA.    

 

Autorka – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

Like it? Share it!