Šta deca primećuju i pamte u vezi roditelja?

Roditelji veoma često misle da su igračke dobijene za rođendan, Novu Godinu ili nekim drugim povodom ono što ostaje u sećanju dece. Svakako da su igračke bitne, donose trenutke radosti i oduševljenja, ali ono što je mnogo važnije je vreme koje ste vi, kao roditelj, proveli sa njima.

Pogledajte sedam stvari koje će sigurno zauvek ostati urezane u sećanje deteta.

Postoji mnogo trenutaka kada se moji prijatelji ili članovi porodice prisećaju određenih epizoda iz mog detinjstva, a ja ni za živu glavu ne mogu da se setim o čemu to oni pričaju. Jako je zanimljivo kada se posmatra koje to epizode iz života na kraju ostanu u našem sećanju. Nasuprot tome, postoje neke druge stvari vezane za moje detinjstvi kojih se  jasno sećam, bez obzira na to koliko mi je tada bilo godina, kao što na primer pamtim reakciju moje mame kada je deda preminuo, ili kratkotrajni period kada je moj otac dobio novi posao daleko od kuće i kako zbog toga nije došao na moju školsku predstavu, kao i način na koji je mama pozdravljala tatu kada bi posle posla dolazio kući.

Zbog toga što postoje određene stvari koje deca po pravilu pamte sve do zrelog doba, savetujemo Vam da razmislite o ovih sedam stvari dok odgajate Vašu decu.

shutterstock_15715738-1024x682 18-12

1  Zajednički doživljaji.

Iako se možda neće sećati svake igračke koju ste im kupili za rođendan, ili koliko puta ste im kupili sladoled, iz nekog razloga postoje stvari kojih se svako od nas seća čitavog života, mada je nemoguće reći zbog čega neke stvari u nama bude tako tople uspomene, a neke druge ne. Doživljaji su ono što porodicu drži na okupu, a ne predmeti; tako će se Vaše dete sećati trenutka kada je ste vas dvoje bili sami u poslastičarnici, kako ste srkali milk-šejk i uživali u druženju, više nego u samom milk-šejku.

2 Trenutak u kome ste odložili svoj mobilni uređaj da biste im posvetili punu pažnju.

Suviše često nam se dešava da posebne trenutke u životu posmatramo kroz objektiv foto-aparata na telefonu, zbog čega propuštamo male stvari koje naša dece žele da nam pokažu, jer nismo dovoljno prisutni u samom trenutku.  Kada svom detetu posvetite trenutak nepodeljene pažnje i odložite na stranu svoj uređaj, ono će osetiti da ste mu posvećeni do kraja, i osetiće svu Vašu ljubav u tim trenucima. Dete zna da ga uvek volite, ali će u ovim posebnim trenucima u kojima ne postoji ništa drugo izuzev Vas i njih, zaista primetiti da Vam je stalo, i to naročito kada prestanete da proveravate svoju elektronsku poštu kako biste bili sa njim.

3 Vaše reči podrške upućene detetu.

U svetu u kome se sam pojam ljubavi isuviše često i olako koristi, reći „volim te“ ponekad nije dovoljan i najbolji izbor reči. Postoji tako mnogo drugih stvari koje možete reći , a koje će delovati pozitivno na Vaše dete. Reči poput „Ponosim se tobom“, „Ti si dika naše porodice” ili “Pravi si prijatelj” utiču na formiranje identiteta i samouvažavanja deteta još od veoma ranog uzrasta pa će dete uvek pre zapamtiti reči podrške nego kritiku koju ste mu uputili.

talking_death 18-12

4 Način na koji rešavate teškoće.

Deca u Vama gledaju uzor, okruženi svetom koji je za njih prepun nepoznatog, zbog čega se osećaju nesigurnim. Kada naiđu teška vremena – kao kada porodicu zadesi gubitak ili bolest voljene osobe — dete će pamtiti reči koje ste mu uputili, kako ste učinili da se oseća bezbedno i zaštićeno, i kako ste sami reagovali na celu situaciju.

5 Vreme kada ste bili odsutni.

Iako ovo zvuči sasvim negativno, ovakve situacije isto tako predstavljaju i pozitivno iskustvo. Iako će deca možda zapamtiti trenutke kada niste bili kraj njih kada ste im bili potrebni, to je sastavni deo života jer ne možete uvek biti kraj njih. Dete će isto tako zapamtiti prvu noć prespavanu u gostima ili van kuće, bez roditelja, kada nije tražilo da se u sred noći vrati u svoj krevet, kao i prvi svoj veliki uspeh u školi, za koji je jedva čekalo da dođe kući kako bi reklo roditeljima. Ovo su stvari koje će pamtiti kada odrastu i postanu zrele samostalne osobe.

6 Način na koji se Vi i Vaš partner ophodite prema drugim odraslim osobama (i jedno prema drugom).

Deca bez prestanka uče Vaše obrasce ponašanja. Kada nekog ogovarate ili kada se prema nekom loše ophodite, dete će usvojiti  Vaš način ponašanja, smatrajući da se radi o prikladnom ponašanju koje i samo može da koristi. Kada ste kod kuće sa svojom decom i kada Vi i Vaš partner pred njima komunicirate, trudite se da budete pozitivni i pokažete ljubav i pažnju, jer Vas deca uvek posmatraju i uče od Vas, čak i kada toga niste sasvim svesni.

Sad looking siblings with their arguing parents behind them

7 Kako ste ragovali na stres ili veliki pritisak.

Život nije uvek lagan i bezbrižan, i deca će svakako primetiti kako se ponašate kada Vam je raspored pretrpan, treba proveriti njihove domaće zadatke za sutra, večera još uvek nije gotova, a Vi se osećate kao da ćete svakog trenutka eksplodirati. Deca će primetiti ukoliko ste osoba koja lako podlegne i burno reaguje na pritisak, i ukoliko želite da odgajite dete koje će se uspešno nositi sa stresom morate naučiti da, makar pred njim, kontrolišete sebe.

Izvor: Popsugar – 7 Things Your Kids Will Remember About You When They’re Grown Up

Like it? Share it!