Šta je IQ – KOLIČNIK INTELIGENCIJE i kako se izračunava? (formula)

Postoji jedan količnik čija je popularnost toliko velika, da je za njega čuo ceo svet. I ne samo da je čuo, nego ga zanima više od bilo kojeg drugog matematičkog rešenja. To je naravno – količnik inteligencije, čuven i po svojoj skraćenici IQ.

Kada postanemo roditelji, a posebno kada nam dete krene u školu, često se zapitamo – Koliki je IQ mog deteta? Postajemo svesni njegove važnosti za celokupni životni uspeh našeg mališana i trudimo se na sve načine da ovaj količnik bude što veći.

Šta je IQ?

IQ iliti KOLIČNIK INTELIGENCIJE je mera koja određuje odnos urođenih i stečenih veština neke osobe.

Šta znamo, koliko smo naučili i koliko smo vešti i sposobni to znanje upotrebiti.

IQ je dakle – sveobuhvatno znanje koje posedujemo i sposobnost njegove primene.

Kako se izračunava IQ?

Da bi se odredio IQ psiholozi koriste testove inteligencije koji su prilagođeni uzrastu osobe koja se testira. Suština ovih testova je u konstrukciji zadataka koji izazivaju mentalnu aktivnost, tj, rešavanje problema na osnovu umnih sposobnosti (razmišljanja). Rezultati testova inteligencije se mogu prikazati na mnogo načina, ali je najzastupljeniji upravo on –

KOLIČNIK INTELIGENCIJE = IQ = INTELLIGENCE QUOTIENT.

Formula za izračunavanje količnika inteligencije je sledeća:

MA – Mental Age – je mentalna starost deteta, tj. nivo težine zadatka koje može da reši većina dece određenog uzrasta. Ovi zadaci su prilagođeni godinama ili mesecima starosti dece koja mogu da ih reše.

CA – Chronological Age – je hronološki tj. kalendarski uzrast, starost u godinama ili mesecima deteta.

Količnik ova dva broja se množi sa 100 kako bi se izbeglo prikazivanje decimalnih brojeva.

 

Obrada testova inteligencije i analiza rezultata su veoma složeni zadaci povereni psiholozima. Pored postojećeg znanja deteta (ili osobe koja se testira), na rezultate IQ testova utiču i trenutno emotivno stanje kao i brojni sociokulturni faktori koji mogu značajno promeniti sposobnost rešavanja zadataka i krajnji rezultat.

Kada se izračunava IQ starijih osoba, vrednost CA se ne izražava u godinama i mesecima, nego tačno određenim starosnim grupama kojima  pripada standardizovani test.

U zavisnosti od količnika, IQ se deli u nekoliko grupa:

  • veoma visoka inteligencija (IQ > 140, potencijalni geniji);
  • visoka inteligencija (111 < IQ > 139);
  • prosečna inteligencija (90 < IQ > 110);
  • fiziološki tupi (70 < IQ > 89).

 

Rezultat IQ niži od 70 određuje osobe sa većim ili izrazito velikim psiho-intelektualnim poremećajima.

Pored testova opštih intelektualnih sposobnosti, postoje još i mentalni testovi koji mere samo određene intelektualne faktore, ali i testovi sposobnosti koji mere npr. psihosenzorne ili psihomotorne sposobnosti.

Načini za razvoj inteligencije su mnogobrojni i veoma je važno što pre početi sa njihovom primenom. Rani razvoj, što više kretanja i igre u prirodi, korišćenje didaktičkih igračaka, socijalizacija, učenje raznih veština, kao i druge metode koje pospešuju RAZVOJ SINAPSI, najvažniji su činioci koji IQ naše dece mogu učiniti brojem kojim ćemo se ponositi.

 

Pročitajte još i Kako pospešiti razvoj inteligencije kod dece?

 

Da li ste radili test inteligencije za vas ili vaše dete?

Da li su rezultati zadovoljili vaša očekivanja?

 

Autorka – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu Pino brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

Like it? Share it!