Zanimljiva igrališta širom sveta

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Teodor Ruzvelt je rekao da je igra osnovna potreba deteta, toliko bitna da svakom detetu treba obezbediti igralište, isto kao školu.

Širom sveta, arhitekte se trude da budu što inovativniji prilikom konstruisanja prostora za igru u kome deca mogu istraživati granice svoje mašte.

Danas igrališta mogu da plutaju na površini mora, ili su u obliku ogromnog krokodila.

Pogledajte zanimljiva igrališta koja će sigurno učiniti da poželite da ponovo budete dete.

1

Igralište Kristalni grad u Tirolu u Austriji.

2

Četiri različita nivoa igrališta čine kulu za igranje, a deca se mogu popeti na visinu od oko 14 metara.

 

3

Igralište na vodi Zlatni Bol u Hrvatskoj koje se sastoji od tobogana, ljuljaški, kućica za penjanje… Širom hrvatske obale je napravljeno oko 60 sličnih vodenih zabavnih parkova.

 

4

U gradu Hakone, Japan, nalazi se šuma sa drvećem ispletenim od mreže. Na ovom raznobojnom poligonu deca mogu da puze, ljuljaju se, skaču i prevrću se po njemu.

 

5

Igralište Srebrene kule u Njujorku sastavljeno je od 27 bronzanih figura umetnika Toma Oternesa. Kada bi “ustao”, čovečuljak bi bio visok preko 50 metara, a samo njegove noge, koje su u obliku tobogana dugačke su 30 metara.

 

6

1990. godine, trojica umetnika su u Valensiji napravili igralište inspirisano motivima iz knjige Guliverova putovanja, Džonatana Svifta.

 

7

Na opšte oduševljenje dece, jedno od igrališta u Kopenhagenu je preuređeno tako da su ogromna čudna ogledala prekrila gotovo sve zidove objekata na njemu. Zamislite oduševljenje dece kada vide svoje nasmejano lice – uvećano nekoliko puta.

 

8

Park napuštenih vozova se nalazi u Limi, a gotovo sva igrališta u njemu napravljena su od delova vozova, pruga, i drugih recikliranih elemenata, uključujući delove automobila i automobilske gume.

9

 

 

10

Da li biste ušli u utrobu ovog ogromnog aligatora u Sao Paulu?

 

11

Nacionalni arboretum u Kanberi je dom za preko 100 retkih, zaštićenih i ugroženih vrsta drveća. Među njima je jedna vrsta žira koje je poslužila kao inspiracija za veliko igralište koje se nalazi u okviru parka.

 

12

Gradski muzej u Sent Luisu, u američkoj državi Misuri je originalno napravljen prema nacrtima skulptora Boba Kasilija i njegovih sledbenika. Na oko 55.000 m2 napravljeno je igralište koje, između ostalog, uključuje u ostatke starog aviona, dva tobogana koja su visoka oko 30 metara, više kružnih tobogana a na vrhu ima čak i Fersov točak.

 

13

U parku u Stokholmu dočekaće vas mnoštvo drvenih figura među kojima dominiraju dva pingvina – kralj i kraljica, visoki oko 5 metara.

 

14

Još jedno drveno igralište čije su kule izgrađene po uzoru na izgled zgrada u čijem kvartu je napravljeno.

 

15

Zavirite u unutrašnjost plavog kita dugačkog 10 metara u Geteburgu. Ili se jednostavno sklizajte niz ogroman tobogan na njegovim leđima.

 

16

Zavidimo Dancima jer se veliki broj ovih zanimljivih igrališta nalazi upravo kod njih. Ovo igralište se sastoji od dve kule izgrađene u totalno različiom stilu – romantičnom i industrijskom, a ima čak i svoju opsevratoriju.

 

19

U gradu Veil u Koloradu, koji je okružen prirodnim staništima više vrsta retkih ptica, sagrađeno je igralište koje se sastoji od nekoliko velikih gnezda koja su povezana mostovima od drveta i konopaca.

 

20

Zabavni park za decu i odrasle u Sidneju. Na preko 300 m2 nalaze se tuneli, mreže za penjanje, deo za igre na vodi, ljuljaške i tobogani.

 

21

Vreme za ljuljanje u Bostonu. Preko 30 ljuljaški menja boju iz bele u ljubičastu kada su u pokretu.

 

22

Unutar zatvorenog rudnika u Velsu, napravljeno je čudo od zabavnog parka – tri ogromne mrežaste tramboline pravo su uživanje za decu i odrasle.

Izvor: http: businessinsider.com

Like it? Share it!