Zašto su deci potrebne BAJKE danas, više nego ikada?

U vreme kada je deci dostupno izobilje u svim sferama odrastanja, kada se zabavljaju na klik i pokreću igračke daljinskim upravljačima, s pravom možemo zaključiti da imaju sve. I pored svega što imaju, primetan je veliki broj razvojnih i emotivnih nepravilnosti, kao i problema socijalizacije dece.

Kako da ih sprečimo?

Zaključak bi mogao da bude vođen dobro poznatom izrekom MANJE JE VIŠE, a možemo je i prilagoditi modernom vremenu i promeniti u PAMETNO JE VIŠE. Ako je teško odoleti stvarima koje im kupujemo, onda pametan izbor i umerenost mogu biti naši saveznici i omogućiti deci da rastu zdravo i primereno dečijim prirodnim potrebama.

BAJKE su sigurno jedan od izbora koji bi trebalo da podrazumeva svako detinjstvo. Naizgled obične pisane priče sa ilustracijama, istog ili sličnog izgleda kao i u prošlosti, kod nekoga mogu izazvati sumnju i pitanje – Šta to one daju, što druge priče i igračke ne mogu?

bajke, radionica bajki, pino toys

Kada čitamo bajke najmlađima, držeći ih u krilu ili blizu sebe, emotivno se povezujemo i zbližavamo gradeći snažne veze i uspomene. To su rituali koji nam ostaju u sećanju zauvek.

Slušajući kako čitamo, deca uče reči, izraze i konstrukcije rečenica, što uveliko pomaže da u budućnosti lako nauče da govore i lepo se izražavaju.

Svakodnevnim ili redovnim gledanjem u slova i reči u knjigama bajki, deca ih vizuelno pamte i prepoznaju pri sledećem viđenju u bilo kojoj knjizi. Čitanje bajki kod dece budi želju za samostalnim čitanjem, a dete će lakše i brže naučiti slova i tehniku čitanja ako je mnogo puta videlo slova i slušalo kako se čita.

bajke, radionica bajki, pino toys

Slušajući bajke, dete upoznaje odnose među ljudima, uviđa koje je dobro, a koje loše ponašanje i posledice koje ona izazivaju. To je možda i prvi susret sa složenim socijalnim interakcijama koje uviđa i veoma su značajne za njegovo ponašanje među decom i odraslima.

Ilustracije bajki su nevidljivi učitelji vizuelne umetnosti. Gledajući u kreativne crteže i ilustracije, dete nesvesno uči boje, vidi senke, simetriju, prostorne odnose, vizuelne prikaze emocija, lepote prirode… Sve što će jednog dana imati kao već usvojeno znanje  i čemu će se diviti.

Takođe, ove ilustracije mogu biti inspiracija detetu da počne crtati, slikati i razvijati svoj urođeni talenat ka vizuelnoj umetnosti.

bajke, radionica bajki, pino toys

Slušajući i čitajući bajke, dete razvija svoju maštu. Možda neprimetno u ranom uzrastu, ali MAŠTA JE PUT KA KREATIVNOSTI DECE.

MAŠTA JE „DETE U NAMA“ KOJE ŽIVI U SVAKOM GENIJU.

MAŠTA JE POKRETAČKA SNAGA NAJVEĆIH UMOVA SVETA.

Maštajući o likovima i događajima iz bajke, dete stvara lični svet čudesa i događaja i uči o svojim željama i emocijama. Ono se igra i istražuje razne oblasti, razvijajući usput svoje prirodne potencijale.

bajke, radionica bajki, pino toys

Ono želi biti junak, princeza, snažni zmaj i boriti se za pravdu, ljubav i srećan kraj. Zar to ne želimo svi i kada odrastemo? Bajke su tu da deci pokažu kojim sve putevima možemo ići i koji lik možemo biti. Deca obožavaju tu slobodu izbora koja im otvara vrata raznih igara.

Iz njih će se roditi budući učitelji, slikari, lekari, frizeri, naučnici, pekari… ljudi raznih profesija, ali istih uspomena na svet bajki koje su im ulepšale detinjstvo.

Najbolji među njima će imati sreću da su mnogo maštali. Jer kada mašta, dete jako želi. Onda čini sve kako bi došlo do cilja. Tako se postaje najbolji.

Zato je veoma važno da iz mnoštva raznih stvari koje danas dajemo svojoj deci, uvek  biramo one koje im u ruke i um neće staviti rešenje, nego mogućnosti. Bajkovite, maštovite.

 

 

 Autor – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu Pino brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

Like it? Share it!