Zašto su, ustvari, slagalice dobre za razvoj vašeg deteta?

Poznato je da su slagalice dobre za intelektualni  i kognitivni razvoj deteta.

Ali, da li ste se ikada zapitali zbog čega je to tako? Evo objašnjenja koja mogu pomoći da bolje razumemo značaj slagalica.

Svet u okruženju deteta

Psiholozi su utvrdili da na razvoj dečijeg mozga u velikoj meri utiču aktivnosti u kojima dete menja svoje okruženje, slobodno manipulišući elementima koji su u njemu prisutni. Slagalice su idealna prilika za ovako važnu funkciju. Kada pomeraju delove slagalice, deca uče da na direktan način oblikuju svoje okruženje, menjajući njegov oblik i izgled.

pino slagalice

Koordinacija oko-ruka

Dok obrću, okreću, uklanjaju i pomeraju delove slagalice, deca uče i ovladavaju vezom između šake i oka. Oči vide slagalicu, mozak stvara mentalnu sliku slagalice i određuje koji delić bi trebalo pronaći i umetnuti. Nakon toga mozak, oči i ruke rade zajedno da pronađu tražene delove, da ih postave u odgovarajući položaj i tačno uklope u smisaonu celinu.

Odaberite Pino slagalicu za Vaše dete.

Fine motorne sposobnosti

Na sličan način na koji se postiže koordinacija oka i šake, slagalice deci omogućavaju da razviju i fine motorne sposobnosti šake i prstiju.  To su namenski pokreti koje zahteva uklapanje slagalice, a koji su važni za kasnije ovladavanje veštinom pisanja i učenja.

pino slagalice, pino toys

Krupne motorne veštine

Slaganje blokova – kockica i drugih velikih konstruktivnih slagalica može da pomogne u razvoju krupnih motornih veština kod dece.

Rešavanje problema

Veština rešavanja problema predstavlja važnu i dragocenu sposobnost. Dok pokušava da odgonetne da li se različite figure i delići uklapaju  u određene prostore ili ne, dete razvija ovu ključnu sposobnost. Na kraju krajeva, kod slaganja slagalice nema obmane – ili je uklopite i složite, ili ne. Samim tim, deca uče kako da koriste svoje umne sposobnosti u rešavanju logičkih problema.

pino slagalice, pino toys

Prepoznavanje oblika

Za malu decu – čak i za bebe – učenje da prepoznaju sve vrste oblika predstavlja važan deo razvoja. Slagalice pomažu mališanima da lakše ovladaju ovim veštinama, jer podrazumevaju prepoznavanje i razvrstavanje pre samog slaganja.

Pogledajte kako igra u najranijem periodu života vodi do učenja.

pino slagalice, ntc ranko rajović

Memorija

Slagalice mogu da poboljšaju sposobnost pamćenja kod dece. Na primer, dete mora da zapamti veličinu, boju i oblik različitih delića koje slaže. Ukoliko se komadić slagalice ne uklapa, dete ga odlaže na stranu, ali će ga ipak zapamtiti, da bi moglo kasnije da ga upotrebi.

Pročitajte zašto je Pino NTC Igra memorije nastavnik geografije koga sva deca vole.

Zadavanje malih ciljeva

Dok se igra sa slagalicom, dete često razvija strategiju bržeg i efikasnijeg rada. Ponekad se ova strategija sastoji od toga da se prvo slože delići po obodu slagalice, ili da se prvo slože po boji ili obliku. Na ovaj način, deca uče da ostvaruju male ciljeve dok napreduju ka ostvarenju konačnog cilja.

Sreća

Kada dete uspešno završi slaganje i pogleda u ilustraciju složene slagalice, ono oseća veliku sreću zbog svog ličnog angažovanja koje je dovelo do cilja. Pri osećaju sreće dolazi do lučenja serotonina koji deci pruža uživanje i navodi dete da zavoli ovu igru i da joj se uvek rao vraća. Ono želi ponovnu sreću i zadovoljstvo, zato ponovo i ponovo kreće u avanturu slaganja.

 

Koja je omiljena Pino slagalica Vašeg deteta?

 

Izvor: childdevelopmentinfo.com, adaptacija – Jelena, Kovinčić, vaspitač, autorka bloga Mamino blago

 

 

Like it? Share it!