Zašto i kako da naučite dete da preskače vijaču?

‚‚Skakanje preko konopca”, samostalno ili u društvu sa drugom decom, oduvek je bilo dečija omiljena zabava. Skakanjem se vežbaju i jačaju svi mišići u organizmu, razvija se osećaj za ravnotežu, ekonomičnost, lepota i gracioznost pokreta. Jača se samopuzdanje, vera u sopstvene mogućnosti, stiče se pozitivna slika o sebi.

Dokazano je da deca u kolektivu zauzimaju bolju poziciju, postaju omiljena u grupi vršnjaka ako su zdrava, fizički dobro i skladno razvijena, brza i spretna. To važi kako za preškolsku, tako i za rani osnovnoškolski uzrast. Drugi kvaliteti ličnosti kasnije bivaju primećeni od strane vršnjaka, mada fizički razvoj i tada bude veoma značajan, praktično, kada kolektiv procenjuje, kvalitet fizičkog izgleda i statusa čoveka nikad nisu zanemareni. U ranom periodu života kvalitet motorike povratno pozitivno ili negativno utiče na celokupni razvoj deteta.

Zato je važno da deca svakog dana borave na čistom vazduhu i otvorenom prostoru i pri tom vežbaju, vežbaju, vežbaju…
Danas se često može čuti: „Moje dete ne ume da preskače vijaču“ ili „Moje dete nije zainteresovano“. Budite uporni, potrudite se i vi. Na ovom linku mozete pogledati video sa praktičnim savetima kako naučiti dete da preskače konopac.

Ako je napolju loše vreme – ne odustajte! Igra se može nastaviti u kući, igraonici, vrtiću…

Osim vijače, pogledajte i podsetite se koje još igre na otvorenom mogu razigrati i vas i vaše dete – https://www.detinjarije.com/15-decijih-igara-na-otvorenom-za-prolecno-razigravanje/.

Autor teksta: Vesna Milošević, diplomirani vaspitač
Pino toys

_DX_0898

_DX_0837_edit

_DX_0849

Like it? Share it!