Dajte detetu društvenu igru, i dali ste mu i OVIH 8 BENEFITA

Stari setovi društvenih igara koji sakupljaju prašinu negde na vrhu plakara mogli bi da budu ključ za korisno provedeno vreme sa porodicom, mentalnu aktivnost i zdravlje intelekta.

Pored zabave, društvene igre okupljaju ljude u aktivnostima koja podrazumevaju nadmetanje i saradnju.

Među najpopularnijim društvenim igrama su svakako Monopol, šah, dama, igra Ne ljuti se čoveče, Kluedo, Mastermind, Skrabl i mnoge druge. Ono što je važno i zajedničko za sve društvene igre jeste da nude mnogo više od obične zabave. Štaviše, ove igre vrše pozitivan uticaj na opšte psihofizičko zdravlje, bez obzira na uzrast deteta.

Evo 8 dragocenih prednosti koje društvene igre poklanjaju deci.

mastermind, pino društvene igre

Zabava i dobro raspoloženje: Jedan od sastavnih činilaca društvenih igara je  smeh. Dokazano je da smeh povećava lučenje endorfina, koji svojim hemijskim dejstvom u organizmu izaziva osećaj sreće. Kada se smejemo i zabavljamo u društvu, razvijamo empatiju, saosećanje i međusobno poverenje.

Vreme posvećeno porodici: Možda će se učiniti nemogućim da u vašem domu izdvojite posebno vreme za okupljanje cele porodice, bez upada sa strane, zbog toga što svi imaju svoje zasebne rasporede koje je nemoguće uklopiti. Ipak, igranje društvenih igara sa decom ili prijateljima predstavlja savršen način da se zajednički provede vreme i istovremeno razviju važne strategije učenja. Okupljanje oko društvene igre za stolom nakon porodične večere predstavlja odličan način za zbližavanje porodice i jačanje prisnih odnosa njenih članova.

Pogledajte i Drvene igračke kao društvene lekcije

martina zagonetna kutija, pino društvene igre

Jačanje memorije i kognitivnih sposobnostiSvaki put kada svom detetu dopustite da igra određenu društvenu igru, pomažete mu da vežba svoje osnovne kognitivne veštine, kao što je rešavanje problema. Angažovanjem u društvenim igrama posebno razvijamo delove mozga kao što su hipokampus i prefrontalni korteks, koji su nosioci aktivnosti kompleksnog razmišljanja i formiranja memorije. Društvene igre pomažu mozgu da  prikupi i razvije kognitivne asocijacije, od najmlađeg do starijeg uzrasta dece.

Ubrzavanje reakcije: Ako dete počne redovno da upražnjava neku od igara kao što su šah, Ne ljuti se čoveče ili Monopol, nemojte biti iznenađeni ako ubrzo primetite napredak u bržem snalaženju u sferama učenja, ali i u svakodnevnim situacijama uopšte.

jenga, pino šarena kula, društvene igre

Smanjenje stresa: Igranje društvenih igara se može posmatrati i kao usmeravanje pažnje na zdravu aktivnost koja opušta i omogućuje oslobađanje negativne energije. Zato igre najviše prijaju deci na kraju dana i svih dnevnih aktivnosti. 

Jačanje imunog sistema: Pozitivna osećanja i misli, kao što su smeh i dobro raspoloženje koje su po pravilu prisutni kod dece tokom igranja društvenih igara, veoma pozitivno utiču na jačanje njihovog imunog sistema. To je prirodan proces, organizam uživa u njemu i treba ga negovati. 

domine za decu, pino društvene igre

Razvoj detetaDruštvene igre imaju veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja deteta i njegovom intelektualnom razvoju. One kod dece razvijaju sposobnosti logičkog i kritičnog razmišljanja. Podstičući decu da se oprobaju u različitim vrstama društvenih igara, pomažemo im da poboljšaju svoje verbalne i komunikativne sposobnosti, da razviju sposobnost održavanja pažnje i da poboljšaju koncentraciju i usredsređenosti tokom dužeg vremenskog perioda.

ne ljuti se čoveče, pino društvene igre

Razvoj motorike i intelektaVeliki broj društvenih igara zahteva korišćenje finih motornih sposobnosti, koje su prisutne u pokretima podizanja i pomeranja žetona i drugih elemenata, kao i u postupcima koji zahtevaju koordinaciju i brzinu. Redovnim igranjem društvenih igara, deca aktiviraju svoje prstiće, razvijaju finu motoriku i sinapse, što direktno utiče na razvoj njihovih intelektualnih sposobnosti.

 

Like it? Share it!